Skip navigation

Kerajaan Negeri Selangor kecewa dengan pihak polis yang cuba mencari kesalahan Exco Pakatan Rakyat dengan menjalankan siasatan ke atas pegawai kerajaan negeri hanya berdasarkan maklumat daripada laman web blog.

Exco Kerajaan Negeri Selangor Dr Xavier Jeyakumar berkata, tindakan pihak polis mengambil keterangan pegawai kerajaan di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor hari ini adalah tidak profesional dan menakutkan pegawai kerajaan.

“Pihak polis sewajarnya menjalankan siasatan berdasarkan bukti kukuh untuk dijadikan rujukan, dan bukannya secara rambang dan tanpa asas.”

“Sekiranya sumber dari blog dapat menjadi kayu ukur kepada sesuatu siasatan, maka sebahagian besar wakil rakyat, Exco serta Menteri juga harus disiasat kerana nama mereka secara luas dikaitkan dengan kes-kes tertentu dan disebarkan melalui blog,” kata Xavier.

Xavier berkata demikian dalam sidang media yang diadakan selepas pihak polis mengambil keterangan saksi daripada dua orang pegawai kerajaan. Exco yang turut hadir ialah Ean Yong Hian Wah.

Tambah Xavier, tindakan polis ini adalah satu lagi bukti institusi polis dan agensi lain seperti Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) digunakan dan dikerah sepenuhnya oleh Barisan Nasional untuk menjatuhkan Pakatan Rakyat di Selangor.

Pegawai Turus Siasatan Jenayah Komersial, Mohamed Osman dan Pegawai Siasatan Unit Siber Multimedia, Azizi Abdul Halim tiba di Pejabat SUK Selangor kira-kira 12 petang ini untuk mengambil keterangan saksi ekoran laporan polis yang dibuat berhubung dengan dakwaan pejabat Exco digunakan oleh kongsi gelap yang disiarkan di dalam blog Ahli Parlimen Wangsa Maju Wee Choo Keong.

Menurut Mohamed, tiada nama spesifik yang ditujukan dalam laporan polis tersebut. Walau bagaimanapun Mohamed yang enggan mendedahkan nama individu yang membuat laporan polis pada 12 Julai itu memaklumkan bahawa pihak polis akan menjalankan siasatan yang sama di pejabat Exco selainnya.

Kerani Ean Yong, Norazah Binti Ismail dan kerani Ronnie Liu, Siti Fairos Shohaime telah memberi keterangan di pejabat Exco masing-masing bermula 1 petang dan berakhir 3:30 petang. Buku pelawat pejabat Exco Ronnie Liu dirampas sebagai bahan bukti.

Ean Yong dalam sidang media yang sama juga menegaskan pihak kerajaan bersedia bekerjasama dengan pihak polis dan berharap agar pihak polis dapat menjalankan tugas dengan profesional. -selangorkini

http://greenboc.blogspot.com/2009/08/era-najib-altantuya-polis-tidak.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: